Peru

Peru misschien niet het bekendste koffieland, maar wel het meest verfijnde koffieland. Peru richt zich de laatste jaren op fair trade-koffie De koffieproductie van Peru komt vrijwel volledig uit bosgebieden. De koffieplanten worden verbouwd door kleine boeren.

Koffie is belangrijk voor Peru en het ontstaan dateert terug tot 1700. Het is namelijk één van de grootste agrarische sectoren van het land, met een export van meer dan 10% per jaar. Peru als koffieland behoort tot de top van koffie producerende landen in de wereld. Jaarlijks verlaten er meer dan 210 miljoen kilos het land. Dit zet Peru in de top tien van de wereldlijst van koffie producerende landen en in de top drie van Zuid Amerika. Cafe Quechua, Sol & Cafe en Cafe Tunki zijn voorbeelden van topkoffies uit Peru.

“Cafe Quechua, Sol & Cafe en Cafe Tunki zijn mooie voorbeelden van een top koffies uit Peru ”

Er zijn zo’n 200.000 plantages in Peru en velen verbouwen hun koffie op een biologisch verantwoorde manier. Natuurbescherming staat hoog in het vaandel en draagt bij tot de hoge kwaliteit van de koffies. De plantages zijn klein en daarom worden de bonen verzameld en verkocht door coöperaties. Het verbouwen van koffie is niet begrensd tot één bepaald gebied. Je vind de plantages het noorden tot en met het zuiden van het land. De Machu Pichu en de centrale regio Chanchamayo zijn wel de gebieden waar de meeste koffies verbouwd worden.

 

BRAZIL DIAMOND

Onze Brazil Diamond is vakkundig gemengd om van jaar tot jaar een indrukwekkend consistent bekerprofiel te presenteren. Afkomstig van verschillende boerderijen in Minas Gerais, Brazilië, is deze koffie een geweldige aanvulling op elke drip- of espressomelange. Deze koffie is een uitstekende basis voor iedere melange.

Diamond is een waar juweel van een koffie. Deze koffie is vakkundig gemengd om van jaar tot jaar een indrukwekkend consistent kopprofiel te presenteren en is afkomstig van verschillende boerderijen in Minas Gerais, Brazilië.

De resulterende melange is een goed uitgebalanceerde koffie die een breed scala aan smaakpapillen aanspreekt. Het resultaat is een profiel van een neutrale en zachte koffie die een solide basis vormt voor andere smaken in de melange om op te staan. Diamant is NY2, wat verwijst naar het aantal toegestane defecten in de sperziebonen. Onze partners hanteren strikte sorteernormen die ervoor zorgen dat er weinig tot nul defecten zijn tegen de tijd dat de bonen onze klanten bereiken.

De NY2-aanduiding verzekert ons dat er niet meer dan 4 bonen met gebreken zichtbaar zijn in een monster van 200 gram. Dit kleine aantal gebreken zou in de meeste kopjes niet worden opgemerkt, wat zorgt voor een consistente en heerlijke smaak. Deze boon is screen 17/18, wat de op één na grootste boonmaat is. De grote, consistente bonen zijn tussen de 6,75 en 7 millimeter. Deze kleine variatie tussen bonen maakt het makkelijker om alle bonen op hetzelfde niveau te roosteren.

Iets minder dan 40% van alle koffie ter wereld wordt geproduceerd in Brazilië - ongeveer 3,7 miljoen ton per jaar. Met zoveel koffie die wordt geproduceerd, is het geen wonder dat het land een breed scala aan kwaliteiten produceert. Brazilië produceert alles, van natuurlijke Robusta tot het neutrale en milde Santos-scherm 17/18 tot de kenmerkende Rio Minas 17/18. De afgelopen jaren zijn Braziliaanse producenten ook meer gaan investeren in de productie van speciale koffie. Via onze lokale partners in Brazilië, waaronder ons zusterbedrijf, zijn we in staat om een ​​breed scala aan Braziliaanse koffie aan onze klanten te leveren: van macrolot tot microlot.

Tegenwoordig zijn de meest productieve koffieregio's van Brazilië Espirito Santo, São Paulo, Minas Gerais en Bahia. De meeste Braziliaanse koffie wordt verbouwd op grote boerderijen die zijn gebouwd en uitgerust voor het maximaliseren van de productie-output door middel van mechanische oogst en verwerking. Het relatief vlakke landschap in veel van de koffieregio's van Brazilië, gecombineerd met hoge minimumlonen, heeft ertoe geleid dat de meeste boerderijen hebben gekozen voor dit type mechanisch oogsten in plaats van selectief handmatig plukken.

Ethiopië: De geboorteplaats van koffie?

Ethiopië (vroeger bekend als Abessinië) is de geboorteplaats van koffie. De oude Ethiopische geschiedenis beweert dat een Ethiopische geitenhoeder, Kaldi, voor het eerst koffie en de magische voordelen ervan ontdekte rond 850 na Christus.

Belangrijke feiten over Ethiopische koffie

  • Ethiopië is de geboorteplaats van koffie. Dit is waar de eerste arabicakoffie verbouwd werd.
  • In 2008 begon de Ethiopische warenmarkt met het verhandelen van koffie.
  • De smaakkarakteristieken van Ethiopische koffiesoorten zijn voornamelijk helder fruitig en bloemig, met een hogere zuurgraad en een licht tot medium mondgevoel.
  • Ongeveer de helft van de geproduceerde koffie wordt zelf gebruikt.
  • De Ethiopiërs hebben sterke culturele tradities en belangrijke evenementen worden altijd geopend met een ‘koffieceremonie'.

De oorspronkelijke naam voor koffie, Kaffa, kwam uit de regio in het zuidwesten van Ethiopië, waar koffie voor het eerst in het wild werd ontdekt. In tegenstelling tot bijna elk ander koffieland groeien koffiebomen hier op natuurlijke wijze.

De perfecte groeiomstandigheden voor koffie

Ethiopië is de oorspronkelijke locatie van de koffie. Koffiebomen groeien hier al eeuwenlang in het wild. De omgeving is perfect om geweldige koffie te blijven produceren, zonder er iets aan toe te voegen.

 

In Ethiopië groeien meer dan duizend verschillende soorten koffiebonen. 

Grote hoogtes in het zuidelijke berggebied zorgen voor uitstekende groeiomstandigheden. De grond is diep en de vegetatie is weelderig. De meeste koffiesoorten worden geteeld zonder het gebruik van landbouwchemicaliën in de schaduw en naast andere planten. In tegenstelling moeten boeren overal ter wereld specifieke koffiesoorten planten en de perfecte omstandigheden creëren, zoals het planten van extra bomen om schaduw te geven aan de kleine koffiebomen.

Costa Rica

Waarom is koffie uit Costa Rica zo goed? Hoe zijn boeren in dit gebied in staat om jaar in jaar uit consequent enkele van de beste koffiesoorten ter wereld te produceren? Het is een prachtige combinatie van de juiste teeltomstandigheden en een solide infrastructuur.

Dit stelt boeren in staat om koffie beter te verbouwen, verwerken, verkopen en exporteren dan de meeste koffieteeltgebieden. Het is geen verrassing dat het een van de populairste koffieproducerende landen ter wereld is.

  • Het land produceert 1.600 kg koffie per hectare, het hoogste aantal ter wereld
  • Er zijn ongeveer 80.000 kleine koffieboeren
  • Het Costa Ricaanse systeem bevat de volgende classificaties: SHG, GHB en MHB
  • Koffie uit dit land is soms gecertificeerd als vogelvriendelijk, wat betekent dat deze boerderijen voldoende hoge bomen hebben waar de vogels kunnen rusten
  • Koffie is het gewas waar het meest aan verdiend wordt in het land

De koffiegeschiedenis van Costa Rica is erg interessant. Koffie werd aan het einde van de jaren 1700 geïntroduceerd in Costa Rica en is sindsdien tot bloei gekomen dankzij de ideale groeiomstandigheden. Door zijn voorsprong is het veel gebruikelijker om kwaliteitskoffie uit Costa Rica te zien dan plaatsen als El Salvador of Honduras.

Guatemala

Guatemala is een bijzonder land. Dit relatief kleine landje heeft één van de meest diverse klimaatcondities in de wereld. Deze voor koffieteelt perfecte omstandigheden staan aan de basis van zeven verschillende regio’s waar Arabica koffies worden verbouwd. Deze regio’s zijn: AntiguaFraijanes Plateau – Rainforest Cobán – Highland Huehuetenango – Atitlan – Volcan San Marcos – Oriente. De geschiedenis van koffie in Guatemala begint in 1760, toen Europeese immigranten de koffie hier naar toe brachten. Ook hier was de eerste koffieteelt voor eigen gebruik en duurde het 40 jaar voordat men inzag dat koffie als exportproduct potentie had. Inheemse gewassen zoals indigo kregen problemen met ziektes en koffie werd als vervanger steeds belangrijker. In 1859 werd de eerste koffie geëxporteerd naar Europa en één jaar later was deze exporthandel verdrievoudigd. In 1868 verspreidde koffie zich over het hele land als landbouwgewas door inzet van de landelijke regering. Zij zagen welke belangrijke rol koffie kon gaan betekenen voor Guatemala en daarom nam de politiek in 1870 belangrijke beslissingen met als doel koffie één van de belangrijkste producten voor de economie van Guatemala te maken. Dat dit lukte werd duidelijk toen in 1880 koffie 90% van Guatemala’s export bedroeg. Helaas zorgde deze bloei ervoor dat veel kleine boeren hun land opgeslokt zagen worden door de grotere plantages. Tegenwoordig bedraagt de koffie export nog steeds 40% van het landstotaal en hebben de koffies een goede reputatie opgebouwd onder de liefhebbers van Specialty koffie.

Papua New Guinea 

Papua New Guinea beslaat de oostelijke helft van het eiland dat het deelt met de Indonesische provincie Irian Jaya. Koffietuinen van familie-eigendom (met  minder dan 600 koffiebomen gemiddeld) produceren meer dan 70% van de jaarlijkse exporteerbare koffieoogst uit het land. Sigiri-plantage, gelegen in de Waghi-Vallei in de Westelijke Hooglanden, provincie Papua New Guinea, was opgericht in de jaren 1950 en kreeg snel de reputatie voor produceren van de beste Arabische koffie in het land!

© 2022 - 2024 Pure Flavor | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.